Президентът свика новите депутати на 19 октомври на фона на отказа

...
Президентът свика новите депутати на 19 октомври на фона на отказа
Коментари Харесай

Росен Желязков е номинацията на ГЕРБ за шеф на НС?

Президентът свика новите депутати на 19 октомври на фона на отхвърли на опозицията тя да излъчи председател - знак за вероятен консенсус

Още седмица даде президентът на парламентарните партии, с цел да потърсят път една към друга и някакъв формат за постоянно държавно управление.

Румен Радев привиква 48-ото национално заседание на 19 октомври.

Засега обаче наподобява, че посредством първия акт на новите национални избраници - избора на ръководител на Народното събрание, няма да се трасира път към взаимни взаимни отстъпки. От опозицията са безапелационни, че не желаят да предлагат началник на Народно събрание. Според анализатори при жест от страна на ГЕРБ различен да излъчи ръководителя ще се отвори път към диалози за кабинет.

“Продължаваме промяната ” няма да предложи председател на парламента, дори и да получи възможност за това. Това удостовери през вчерашния ден, часове преди Радев да разгласи датата за привикване на депутатите, Никола Минчев. Младият ръководител от Политическа партия на предишното Народно заседание акцентира партийната позиция - по традиция шефът на Народно събрание е представител от най-голямата парламентарна група и ГЕРБ трябвало да поеме своята отговорност като победител.

Самият Минчев е тясно обвързван с тематиката, откакто бе свален от поста като тест за бъдещия избор на съмнение, който в последна сметка събори ръководството на кабинета “Петков ”. При свалянето му обаче депутати от всички цветове признаха, че е бил добър ръководител и в този момент имаше известни упования партията на Бойко Борисов да направи жест към “Промяната ”, като им предложи опция още веднъж да го повдигнат. Минчев и съпредседателите Петков и Василев изрично отхвърлят това в обществените си изказвания от последните дни.

Иначе Политическа партия нямало да спъват работата на Народното събрание и ще поддържат точките, които са предпочитани за тях. Минчев прикани партиите да подходят отговорно към бюджета, тъй като има риск предизборно “всеки да налива разноски ”. Окончателните кандидатури за управлението на Народното събрание ще станат ясни идната седмица.

И Българска социалистическа партия не желае, даже да ѝ оферират, ръководител на новия парламент. Преди дни Кристиан Вигенин, заместител на лидерката Корнелия Нинова, разгласи, че на първото си съвещание групата на социалистите е решила да го номинира за зам.-шеф на Народно събрание. “Ако бъда определен, ще поставям старания от тази позиция за одобряването на парламентарната република, за работещ парламент, който взема решение проблемите на хората ”, даде обещание той.

ГЕРБ обществено резервират безмълвие към този момент кого ще предложат за ръководител на 48-ия парламент. Появиха се догатки, че това може да е водачът на съдружния сътрудник Съюз на демократичните сили - Румен Христов. Така Бойко Борисов и екипът му биха показали на процедура, че са подготвени на крачка обратно в името на вероятния компромис, като в това време се съблюдава парламентарната традиция най-голямата група да излъчи ръководителя.

Издигането на водача на Съюз на демократичните сили би било и спомагателен жест към дясната коалиция Демократична България.

Според други било допустимо продължение на традицията от Цецка Цачева ГЕРБ да избира жена отпред на Народното събрание. След нея в креслото седна Цвета Караянчева, а в двете къси летни събрания предходната година юристката от Има Такъв Народ Ива Митева водеше съвещанията. Подобна версия издигаше за поста юристката Росица Кирова, която ГЕРБ оферираше в късите Народно събрание.

Едно е несъмнено - ръководителят ще е правист, безапелационни са източници от партията на Борисов.

Като любимец за началник на Народно събрание в последните дни ясно се обрисувал, който бе основен секретар на Министерския съвет при първото държавно управление на Борисов, при второто бе премиерски консултант, а при третото - министър на превоза.

И името на различен правист се е завъртяло в централата на ГЕРБ - Радомир Чолаков, който е в ядрото на правния екип на партията и бе измежду депутатите предишното лято, чиято дума се открояваше в пленарната зала.

Изборът ще е сред Чолаков и Желязков, споделиха на “24 часа ” депутати от партията. Но надделявал големият административен опит на Желязков, както и по-обраното му поведение и хладнокръвие, до момента в който Чолаков, ослепителен в своите парламентарни речи, от време на време си разрешава по-емоционално отношение, довериха партийци.

Изборът ще бъде изработен на първото съвещание на парламентарната група на ГЕРБ другата седмица.

Росица Кирова пък още веднъж ще е зам.-председател от квотата на ГЕРБ.

Жена ще прати в президиум на Народното събрание и Движение за права и свободи. В последните три Народното събрание придвижването излъчваше Мукаддес Налбант за зам.-председател. Тя също е правист с огромен опит.

А от квотата на “Възраждане ” последния път постът бе ангажиран от Цончо Ганчев, който ще бъде народен представител и в това Народно заседание. Много непосредствен до водача Костадин Костадинов, няма индикации да не е още веднъж определеният.

Демократична България пък последните три пъти се представляваше от съпредседателя на обединението Атанас Атанасов и се чака отново да е той. Не е ясно какви ще са желанията на Стефан Янев и “Български напредък ” за шефската банка.

По традиция първия звънец на 48-ия парламент ще удари най-възрастният народен представител - завърналият се в листите на ГЕРБ някогашен министър на културата Вежди Рашидов. Най-младата национална избраничка пък е в редиците на Движение за права и свободи - 25-годишната Набие Кабак, която влезе от Пазарджик.

След старта на Народното събрание се чака политиците да получат още най-малко седмица от президента, до момента в който той връчи първия мандат. Това ще бъде предшествано от съвещания при него.

“Сега не е време за безволие и за тънки партийни сметки. България има потребност от работещ парламент, тъй като върху него се крепи конституционният ни модел на ръководство. Време е да се поеме отговорност и за политическа храброст ”, прикани Румен Радев партиите преди седмица. Надявал се на разсъдък и намиране на общи решения и ползи, тъй като България има потребност от работещ парламент и стабилно държавно управление.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР